Atceries cilvēk! Arī tu kādreiz mirsi!

Mūsdienās runāt par nāvi plašā sabiedrībā neskaitās korekti. Sabiedrībā pazīstami cilvēki, piedaloties bērēs "korekti" uzliek tumšas saulesbrilles par mākoņainā dienā, lai slēptu savas acis, lai slēptos no patiesības. Varbūt tie paši cilvēki šodien aizies uz Vecrīgu, lai paskatītos uz slaveniem aktieriem kas "spēlēs", arī ar biezām saulesbrillēm. Runāt par nāvi nenozīmē biedēt ar to, kā tas varbūt notika Viduslaikos. Tomēr šodienas pasaulē valda otra galējībā - par nāvi, par dzīves noslēgumu, par dzīves jēgu nerunāt vispār. Un tad, pāvesta Franciska, "īstā"svētā Franciska vai svētīgās mātes Terēzes tuvākmīlestības žesti, kāju mazgāšana var šķist smieklīga un teatrāla.
Šodien ir Lielā Piektdiena. Diena, kad cilvēki, kas nepazīst Dievu mēģina atrast veidu, kā par šo Nāvi nedomāt. Mūsdienu vēlīnā postmodernisma un neohumānisma laikmetā sātans, lai atvirzītu cilvēkus no Dieva izmanto t.s. "iemidzināšanas" metodi. Atklāti pret Dievu neuzstāties, Baznīcu tolerēt, tomēr cilvēku prātus nodarbināt ar citām lietām, ar daudz lietām, lai viņi nedomātu par mūžību, nedomātu par nāves brīdi, lai nedomātu par garīgajām vērtībām. Kā šis mehānisms strādā? Dieva vietā tiek novietotas tehnoloģijas un progress. Jo ātrāk un vairāk attīstās tehnoloģijas, jo labāk. Progress ir labs, nevaram pārspīlēt, tomēr šodien progress aizvieto Dievu. Jaunās tehnoloģijas kļūst it kā par piepildījuma un laimes avotu, jo liek aizmirst par būtiskajiem jautājumiem. Mājās senākā mājas altāra vietā, krusta vietā novietojas pēc iespējas lielāks ekrāns. Mēdijiem jāproducē ziņas ar pēc iespējas lielāku ātrumu, ar pēc iespējas lielāku izklaidi. Jaunieši vairs nespēj "ar Jēzu palikt pat stundu nomodā." Bet es?

Lielā Piekdiena ir bēres, kas nav patīkams notikums. Bet ko man vajadzētu apglabāt savā dzīvē? No kā es varētu atteikties, lai atgūtos no šī ārprāta?

Kas man ir lielā Piektdiena? Vai man ir laiks šodien pabūt ilgāk dievnamā? Palikt ar Jēzu stundu klusumā?

Apstāšanās. Padomāšana. Pārdomas.

Kas tev ir Lielā Piektdiena?

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru