Vasaras nometne – iespēja bērniem iegūt jaunu pieredzi


Nupat ir sākušās vasaras brīvdienas. Kristīgas nometnes ir viena no iespējām, kā dažādot bērnu vasaras brīvdienas, ļaujot iepazīt jaunus draugus un gūt jaunus garīgus piedzīvojumus. Bērni, kuri kaut reizi ir piedalījušies kristīgajās bērnu nometnēs, parasti vēl ilgi atceras piedzīvoto, bet vēlāk ar nepacietību gaida jaunu vasaru, lai atkal piedalītos. Mēģinājām noskaidrot, kur šovasar tiks rīkotas bērnu kristīgās nometnes. 
Gribētos sākt, piedāvājot kaut ko vēl nebijušu Latvijas kristīgo nometņu vēsturē. Tā ir Vasaras katehēzes nedēļa, kas no 16. līdz 22. jūnijam notiks kristiešu atpūtas centrā „Gančauskas", netālu no Līgatnes. Nometnes galvenie organizētāji ir Rīgas Augstākā reliģijas zinātņu institūta (RARZI) direktora p.i. Aleksandrs Stepanovs, RARZI Katehētikas centra vadītāja Lolita Ērgle un Betānijas dominikāņu māsa Diāna Cērmane O.P, bet būs arī citi katehēti un animatori, kā arī radošo darbnīcu un aktivitāšu vadītāji. Māsa Diāna stāsta, ka vasaras katehēzes nedēļā „Satikt Dievu" gaidīti bērni vecumā no 7 līdz 12 gadiem, kas šogad pieņēmuši Pirmo Svēto komūniju vai arī gribētu to darīt. Nometnē bērni varēs satikt Dievu caur savām sajūtām, redzi, dzirdi, tausti, spēku, piedaloties katehēzēs, radošajās darbnīcās, kā arī aktīvi sportojot un pavadot laiku kopā ar vienaudžiem. Viens no nometnes mērķiem ir palīdzēt bērniem izjust, ka Baznīcā ir daudz bērnu, ar kuriem vienkārši ir labi būt kopā, uzsver māsa Diāna. Tā būs diennakts nometne, gulēšana paredzēta mājīgās istabiņās. Ziedojums dalībai ir 25 lati. Vietu skaits ir ierobežots (100 bērni), pieteikšanās un papildu informācija mājaslapā www.kanela.lv.

Jau otro gadu bērnu nometni rīkos Rīgas Sv. Jēkaba katedrāles bērnu un jauniešu koris. Kora vadītāja Linda Mikule stāsta, ka nometne notiks Dzintaru rekolekciju mājā Jūrmalā no 25. līdz 30. jūnijam. Tā korim būs gan atpūta, gan arī iespēja pavingrināt balsis un stiprināt sevi garīgi. Vadītāja aicina nometnei pieteikt arī citus muzikāli apdāvinātus bērnus, kuri dzied vai spēlē kādu instrumentu un kuri pēc tam labprāt turpinātu savas gaitas Jēkaba katedrāles korī. Dalības maksa ir 10 lati. Pieteikties var, zvanot L. Mikulei pa tālruni 28368192.

Par tradīciju ir kļuvusi Rīgas Sv. Jēkaba katedrāles bērnu nometne Vecbebros. Šogad tā notiks jau piekto gadu un uz to aicināti 7 - 12 gadus veci bērni laikā no 8. līdz 14. jūlijam. Nometnei izvēlēta tēma „Terra Mariana", apcerot to, ar ko bīskaps Meinards saskārās, ierodoties mūsu zemē. Bērni pārdomās, kā iespējams nosargāt ticību un nodot to citiem. Nometnes laikā notiks nemitīga Vissvētākā Sakramenta adorācija, kurā piedalīsies audzinātāji, bet kas būs atvērta arī bērniem. Dalības maksa 80 lati. Pieteikšanās pa tālruni 29454539 (Vendija).

Jau piekto gadu notiks arī ministrantu apmācības seminārs-nometne, kuru organizē mariāņu tēvi Viļānos. No 10. līdz 14. jūnijam uz to aicināti zēni no 7 līdz 12 gadu vecumam, bet jūlijā - zēni un jaunekļi līdz 20 gadu vecumam. Dalības maksa ir 5 lati. Tajā ietilpst naktsmītne, ēdināšana, kā arī citas semināra laikā ieplānotās aktivitātes. Vietu skaits ierobežots, pieteikšanās semināram būs iespējama mājaslapā www.mariani.lv. Pēc tēva Imanta Medvecka MIC stāstītā, šis seminārs ir paredzēts ne tikai apmācībai, bet arī sadraudzībai, stimulam turpmākai kalpošanai un garīgās dzīves padziļināšanai.

Latgales pusē uz svētdienas skolas vasaras pasākumu aicina Ludzas Euharistiskā Jēzus māsas. Tikšanās 7 līdz 12 gadus veciem bērniem no 24. - 29. jūnijam notiks Šķilbēnu „Balkānu atpūtas parkā". Tajā aicināti arī bērni no citām draudzēm. Pasākuma moto ir „Jēzus Dieva Dēls", kas tiks izdzīvots, katru dienu skatoties un apcerot vienu no animācijas filmas „Karalis Lauva" fragmentiem. Ziedojums ir 40 lati, bet informāciju par pieteikšanos var saņemt pa tālruni 29387125, vai arī rakstot uz e-pastu sandrasje@inbox.lv (m. Brigitai SJE).

Kurzemes pusē Jēzus un Marijas Dominikāņu māsas misionāres organizēs kristīgās mācības nodarbības no 1. līdz 9. jūnijam un no 10. līdz 16. jūnijam, par kurām var sīkāk uzzināt, sazinoties ar māsām pa tālruni 29857920.

No 25. līdz 30. jūnijam 7 līdz 14 gadus vecu bērnu nometne notiks arī Bebrenē. To rīko draudzes prāvests Arnis Maziļevskis. Vecāki savus bērnus var pieteikt, zvanot pa tālruni 29621537 (Ināra). Nometnē katra diena sāksies ar rīta rosmi un lūgšanu, tai sekos katehēze, radošās darbnīcas, sports, vakara pasākumi un citas aktivitātes. Gulēšana būs gultās. Dalības maksa no 15 līdz 25 latiem.

Jau vairākus gadus bērnu dienas nometnes rīko māsas karmelītes Jelgavā. Nometne sāksies 10. jūnijā un turpināsies līdz 13. jūnijam. Nometnes darba laiks būs no pl.10 līdz 16. Bērni no rīta piedalīsies Sv. Misē, katehēzēs, bet pēcpusdienā būs radošas darbnīcas. Plānotais ziedojums 10 lati. Līdzīgas nometnes notiks arī Dobelē un Bēnē. Lai uzzinātu vairāk un pieteiktos, zvaniet pa tālruni: 28202009 māsām karmelītēm, ja vēlaties piedalīties nometnē Jelgavā; 26463998 Marijai, lai uzzinātu par Dobeles nometni; 26139164 Annai par nometni Bēnē.

Vasaras kristīgo dienas nometni bērniem „Prieks dāvāt prieku" rīkos Rīgas Katoļu ģimnāzija. Nometne būs īpaša ar to, ka līdzās katehēzēm, radošajām darbnīcām, sportam un citām aktivitātēm varēs apgūt itāliešu valodas pamatus, jo nometnē piedalīsies jaunieši no Karmela ekleziālās kustības un Adro Madonna della Neve skolas Itālijā. Nometne notiks no 8. līdz 12. jūlijam, bet 13. jūlijā, nometnes noslēgumā, bērni un jaunieši dosies uz parku pie Rīgas Garīgā semināra, kur rīkos svētkus Maskavas priekšpilsētas ielu bērniem, parādot nometnes laikā sagatavotos priekšnesumus un aktivitātes. Nometnes mērķis ir ne tikai saņemt, bet ar gūto arī dalīties! Pieteikties līdz 30. jūnijam pa tālruni 26394426.

Tradicionālā kristīgā dienas nometne notiks Gulbenē. To rīko māsas karmelītes, taču šogad pietiekšanās jau beigusies, jo gribētāju bijis daudz. Nometnē parasti piedalās ap 60 bērni. Dalības maksa ir trīs lati, jo pārējo naudu ziedojumos savāc draudze, kā arī vienu izbraucienu finansiāli atbalsta pilsētas pašvaldība.

Visu nometņu un pasākumu organizētāji atgādina, ka par dalības maksu ir iespējams vienoties, lai finanses nekļūtu par šķērsli bērna dalībai nometnē. Visas nometnes mums nav izdevies aptvert, noteikti papildus interesējieties savās draudzēs.

Ilze Mežniece
laikraksts "Katoļu Baznīcas Vēstnesis"
Pārpublicēts no katolis.lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru