Aborta piekritēji zaimoja katedrāli

Aborta piekritēju marša laikā Čīlē tā dalībnieki ielauzās Čīles Santjago katedrālē dievkalpojuma laikā un to profanēja. Ceturtdien, 25.jūlijā, svētā Jēkaba svētku laikā arhibīskaps Ricardo Ezzatti Andrello vadīja svēto Misi pilsētas svētā aizbildņa svētā Jēkaba svētkos. Dievkalpojumā piedalījās trīs tūkstoši cilvēku, tais skaitā pilsētas mērs Carolina Toha. Katedrlāes priekšā notika abortu piekritēju maršs ar saukli: „Es abortēšu 25.jūlijā.” 

Tajā dienā 300 šī marša dalībnieki ielauzās katedrālē. Sāka demolēt biktskrēslus un solus, mētāja atkritumus uz grīdas, izmētāja abortētu bērnu mirstīgās atliekas, bet uz sānu altāriem un svētbildēm uzrakstīja zaimojošus uzrakstus. Viņiem neizdevās tiktlīdz galvenajam altārim tikai tādēl, ka ticīgie izveidoja dzīvo ķēdi un aizturēja iebrucējus. Svētā Mise tika pabeigta līdz galam. 


Arhibīskaps Ezzatti tajā pat dienā uzrakstīja ganarakstu, kurā izteica savu sāpi un sarūgtinājumu. „Dievs, piedod viņiem, jo viņi nezina ko dara, „viņš uzrakstīja par aborta piekritējiem. Viņš pieņēma lēmumu par katedrāles slēgšanu līdz 31.jūlijam. Šajā dienā notiks ekspiācijas (lat. expiatio), jeb gandarīšanas liturģija, kurā tika ielūgti arī ticīgie. Viņš uzsvēra, ka ielaušanās dievkalpojumā un dievnama profonācija ir Čīles likumu pārkāpums. Vēstules nobeigumā viņš apelēja pie valdības sirdsapziņas, par ticīgo cilvēku aizsardzību turpmākajos dievkalpojumos.

Šo starpgadījumu asi nosodīja Čīles prezidents Sebastian Pinera un Santjago mērs, pie tam, kura ir neticīga. Viņa uzsvēra: „Tā bija agresīva ielaušanās, milzīga necieņas izrādīšana tiem cilvēkiem, kas piedalījās liturģijā. Tas nav pieļaujams. Ir redzams, ka abortu legalizācijas lieta, pēc 25.jūlija ir zem liela jautājuma.” Tomēr mēra atbilde nekādā gadījumā neietekmēja abortu piekritēju organizācijas vadītājas Natalia Flores viedokli Čīles laikrakstā „La Tercera”: „Neatbalstu incidentu katedrālē, tomēr saprotu šo cilvēku motivāciju, kuri to paveica. Viņi jau ilgu laiku jūtas neapmierināti ar Baznīcu, ar Baznīcas nostāju šajā jautājumā.


Čīle ir viena no nedaudzajām valstīm pasaulē, kurā aborts ir pilnībā aizliegts, bez jebkādiem izņēmumiem. \

Izmantots raksts no laikraksta "Gośc niedzielny", Nr. 31, 2013.gada 4.augustā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru