Rokmūzika un popmūzika

Vēlējos uzdot jautājumu par rokmūziku un popmūziku.
Noklausoties Kristīgajā radio raidījumu par rokmūziku un popmūziku, tajā tika izdarīts secinājums, ka vispār nekādu rokmūziku un pomūziku (principā nekādu laicīgo mūziku) kristietim nebūtu vēlams klausīties.

Esmu katolis, tāpēc man interesē katoļu baznīcas attieksme pret laicīgo mūziku t.sk. populāro - rokmūziku un popmūziku. 
Latviešu valodā par šo tēmu maz rakstīts. Tik cik iespējams atrast katoļu portālā http://www.catholic.com/ esošās diskusijas, tās arī ir pretrunīgas - no viedokļa, ka rokmūzika pēc definīcijas ir sātaniska, līdz tam, ka tikai atseviškās grupas un makslinieki izplata ļauno garu.

Viennozīmīgi var pateikt, ka Black Sabbath ir ļaunumu glorifiscējoša grupa, bet piemēram Bītli, vai tos arī nevar klausīties?
Un tāpat daudzas citas grupas.

Tātad jautājums - vai katolis drīkst klausīties rokmūziku un popmūziku? Ja, jā - tad kādu?

Lai top slavēts Jēzus Kristus!
Ar cieņu, Uldis.


Liels paldies par jautājumu. Vispirms jāsaka, ka Latvijas Kristīgais Radio jau sen nepārstāv ne tikai katoļu, bet arī citu konfesiju viedokļus. Tas pieder privātpersonai Tālivaldim Tālbergam un atspoguļo viņa personīgos uzskatus. Pie tam šajā radio bieži var dzirdēt reakcionāri fundamentālistiskus izteicienos, kas ir klajā pretrunā ne tikai ar Katoļu Baznīcas mācību, bet pat ar vispārējām kristīgām normām.
Katoļu Baznīcas mācība ir atspoguļota divos avotos: Bībelē un Katoliskās Baznīcas Katehismā (www.katolis.lv/katehisms).

Katehismā atrodama informācija par liturģisko mūziku (KBK 1156-1158), līdz ar to cita veida mūzikas klausīšanās ir atstāta katra katoļa ziņā, vadoties pēc sirdsapziņas. Lai izvērtētu, kādu mūziku klausīties, būtu jāvadās pēc šādiem principiem:

1. Mūzika, kas sastāv no skaņām ir Dieva radīta, un kā tāda ir laba pēc būtības, jeb morāliski neitrāla;
2. Mūzikā būtiska ir skaņa un vārdi. Būtu jāpievērš uzmanība vārdu, jeb teksta saturam. Vai šis saturs ir atbilstošs kristieša dzīves veidam;
3. Agresīva mūzika raisa cilvēkā nemieru. Pat ja vārdi ir kristīgi, ilgstoši atrodoties agresīvas, skaļas un mehāniskas mūzikas ietekmē, ir ļoti grūti koncentrēties lūgšanām, īpaši meditācijai un kontemplācijai;
4. Garīgie autori neiesaka skaļu, agresīvu mūziku klausīties ilgāk par 1 stundu dienā;
5. Vislabāk ir klausīties tādu mūziku, kas ceļ dvēseli un palīdz iegūt mieru, pasaulē, kur ir tik daudz nemiera. Ja jāizvēlas kādu mūziku klausīties, es priekšroku dodu klasiskajai mūzikai ar garīgu saturu. Tomēr nav aizliegts klausīties arī cita veida mūziku;
6. Jāatceras, ka rokmūzika un smagā metāla mūzika bieži vien tiek izmantota, lai popularizētu antikristīgas vērtības, tādēļ šajā jomā ir jābūt īpaši uzmanīgiem. 

1 komentārs:

  1. Latgales Radio no rīta līdz vakaram skan rokmūzika un smagā metāla mūzika, bieži vien pat ar antikristīgiem un amorāliem vārdiem. Dīvaini gan, ka šī radio īpašnieki ļauj tā pasmieties par Baznīcu.

    AtbildētDzēst