15 jautājumi un atbildes par Auglības Atpazīšanas metodi

1. Kas ir auglības atpazīšanas metode?
Auglības atpazīšanas metodi (AAM) izmanto tajās ģimenēs, kas izvēlējušās dabīgas laulāto attiecības. Šis dzīvesveids palīdz apzināti, brīvi un prātīgi regulēt intervālus starp bērnu piedzimšanu. Metode balstās uz sievietes un vīrieša reproduktīvās sistēmas anatomijas un fizioloģijas zināšanām, kas ļauj diezgan precīzi noteikt pāra auglības un neauglības cikliskumu. Abu auglība ir kopējā vērtība, ko nemēģina mākslīgi ietekmēt.

2. Kāpēc AAM ir pats labākais laulāto attiecībās?
AAM balstās tikai uz sevis novērošanu, kas ļauj sievietes menstruālajā ciklā noteikt auglīgo posmu un iespējamā bērniņa ieņemšanas laiku. Netiek lietots neviens līdzeklis, kas stimulē vai iznīcina dabīgo auglību. AAM palīdz pārim iemācīties kopējo cieņu, iespēju saprast vienam otru, kā arī attīsta savstarpējo atbildību. Šīs metodes ir vienkāršas kā bērna ieņemšanas plānošanai, tā arī var palielināt intervālu starp ieņemšanu. Ja ģimene plāno bērniņa ieņemšanu, tad AAM ļauj ļoti ātri uzzināt, ka bērniņš ir pieteicies. Tādējādi iespējams viņu pieņemt ar mīlestību līdz ar pirmajām dzīves stundām. Mīlestība bērnam ir vajadzīga arī tad.

3. Uz ko balstās AAM?
Zinātniski pierādīts, ka visā menstruāciju ciklā laulātais pāris bērnu ieņemt var tikai dažās noteiktās dienās. Sievietes organismā parādās īpašas pazīmes, kuras novērojot ar lielu precizitāti var noteikt auglīgos un neauglīgos periodus.


4. Kādas pazīmes liecina par auglīgām un neauglīgām dienām?
Katrai sievietei reproduktīvā vecumā var novērot šādas auglības pazīmes:
  • dzemdes gļotu izmaiņas
  • dzemdes kakla novietojums un cietība jeb konsistence
  • bazālās ķermeņa temperatūras izmaiņas
Dažām sievietēm papildu novērojamas ļoti individuālas pazīmes, kas apstiprina sievietes auglīgumu. Tās ir ovulācijas sāpes, piena dziedzeru piebriešana, garastāvokļa izmaiņas, var mainīties vēdera darbība uc. Dzemdes gļotas - tā ir dabīga spermatozoīdu atlases un barības vide. Šīs gļotas veicina spermatozoīdu nonākšanu līdz olšūnai. Gļotas parādās dažas dienas pirms ovulācijas. Spermatozoīds var saglabāt savu dzīvotspēju 3 - 5 dienas (dažkārt 7). Pirmsovulācijas periodā gļotām ir jēlas olas baltuma konsistence. Pēc ovulācijas gļotas kļūst biezākas un pazūd. Menstruācijas cikla laikā gļotas ir droša auglības pazīme. Dzemdes kakls auglīgajā periodā estrogēnu iespaidā ne tikai izdala gļotas, bet arī maina savu novietojumu. Auglīgajā periodā tas paceļas, kļūst mīkstāks un atveras. Neauglīgajā periodā tas nolaižas, kļūst cietāks un aizveras. Bazālā ķermeņa temperatūra ir īpaši nozīmīga pazīme. Tās palielināšanās liecina par ovulāciju un menstruālā cikla pēdējās fāzes iestāšanos.

5. Kas ir simpto-termālā metode?
Simpto-termālā metode ir sievietes organisma izmaiņu pašnovērojumu, pierakstu un interpretācijas sistēma menstruālā cikla laikā. Metodi izmanto lai:
  • vieglāk būtu ieņemt bērniņu, ja ir pazemināta auglība;
  • apzināti palielinātu intervālu starp bērnu ieņemšanas reizēm;
  • sevis iepazīšanai, piemēram, ievērojot sakarību starp noskaņojuma izmaiņām menstruālā cikla laikā;
  • veselības profilaksei.
6. Vai šī metode ir zināma kā "kalendārā metode"?
Nē. Kalendārā metode, pazīstama arī kā "ritma metode", izstrādāta 1929.gadā. Metode balstās uz vidējo statistisko novērojumu. Pašlaik šī metode netiek rekomendēta, jo tai ir zema efektivitāte. Tā bija trīsdesmito gadu AAM. Kopš tā laika ir veikti daudzi atklājumi.

7. Vai AAM var lietot, ja sievietei ir neregulāri cikli?
Jā. Simpto-termālās metodes (kā arī Billinga ovulācijas metodes) efektivitāti neiespaido cikla neregularitāte.

8. Vai AAM ir nekaitīga veselībai?
Jā. Tā ir nekaitīga. Turklāt šī metode ne tikai nekaitē veselībai, bet arī veicina savas veselības saudzēšanu. Sievietes, kuras izprot procesus, kas notiek viņas organismā, bieži ļoti agri var pamanīt jebkādas novirzes un doties pie ārsta.

9. Vai AAM lietošana aizņem daudz laika?
Nē. Sieviete no rīta, uzreiz pēc pamošanās, mēra temperatūru. Šī procedūra ilgst 5 minūtes (ar jaunākajiem elektroniskajiem termometriem pietiek 45 sek.). Vairākas reizes dienā sieviete pievērš uzmanību, kad parādās gļotas vai kā tās mainās. No rīta vīrs atzīmē temperatūru novērošanas tabulā, bet sieva vakarā atzīmē gļotu izmaiņas. Kopumā šīs procedūras neilgst vairāk par 10 minūtēm dienā, toties šie pieraksti ļauj laulātajiem katru dienu zināt, kurā cikla fāzē ir sieva un cik liela varbūtība ir ieņemt bērnu.

10. Cik efektīva ir AAM?
Vairākkārtēji ASV valdības un Pasaules Veselības Fonda pētījumi ir apstiprinājuši, ka dažādas simpto-termālo metožu variācijas ir 99% efektīvas, ja pāris vēlas atlikt bērna ieņemšanu.

11. Vai AAM var palīdzēt gadījumos, kad pāris nevar ieņemt bērniņu?
Jā. Aptuveni 80% laulāto pāru, kas skaitās neauglīgi, pēc AAM apgūšanas ieņem ilgi gaidīto bērniņu. Dažkārt nepieciešams noteikt vislabvēlīgākās bērna ieņemšanas dienas, kurās stāties intīmās attiecībās pēc 2 nedēļu atturības, bet citreiz vajadzīgas dažas izmaiņas ēšanas paradumos.

12. Vai AAM ir dabīgas metodes?
"Dabīgas" nozīmē atbilstošas dabīgiem likumiem, kas atzīst tiesības uz dzīvību. AAM balstās uz mūsdienu zinātnes sasniegumiem ekoloģijā, ētikā, fizioloģijā un cilvēka endokrinoloģijā.

13. Vai barošana ar krūti var ietekmēt atstatumu starp bērnu dzimšanu?
Var, bet tikai tā saucamā ekoloģiskā barošana. Tas nozīmē, ka barošana notiek pēc bērna pieprasījuma gan dienā, gan naktī. Bērnu baro, dzirda un nomierina pie krūts. Bērns nesaņem neko, kā tikai mātes pienu, pat ne māneklīti.

14. Kā AAM iespaido laulātos?
AAM liek ar atbildību un cieņu izturēties pret laulāto. Tas ietver atturēšanos no intīmajām attiecībām sievietes cikla auglīgajā laikā, kas labvēlīgi iespaido mīlestību. Atturēšanās periodi atjauno attiecības un novērš rutīnu, turklāt veicina savstarpēju iepazīšanu un attiecību padziļināšanu intelektuālajā, garīgajā un jūtu sfērā. Laulība kļūst dziļāka un spēcīgāka, kas veicina veiksmīgu bērnu audzināšanas procesu.

15. Vai tas nozīmē, ka AAM palīdz laulātajiem kļūt labākiem?
Jā, bet tas nenotiek automātiski. Laulātie reti sāk izmantot AAM, lai uzlabotu attiecības ģimenē. Tomēr, sākot dzīvot atbilstoši dabīgam auglības un neauglības ritmam, ļoti drīz viņi atklāj sevi un sāk labāk saprast otru. Laulātie neizvairās viens no otra atturības brīžos. Tieši otrādi, mēģina izrādīt mīlestību citādi, kas ir māksla laulības dzīvē.

Pārpublicēts no www.augliba.lv

3 komentāri:

  1. Prezervatīvus arīnevar izmantot?

    AtbildētDzēst
  2. Patiess kristietis nemaz nedrīkst izmantot neko citu, izņemot AAM

    AtbildētDzēst
  3. Interesants teikums-Zinātniski pierādīts, ka visā menstruāciju ciklā laulātais pāris bērnu ieņemt var tikai dažās noteiktās dienās, -tātad menstruācijas ir laulātajam pārim??? Laikam kaut ko esmu palaidusi garām! Un kā ar nelaulātajiem pariem, viņi var ieņemt bērnu vairākas reizes cikla laikā?

    AtbildētDzēst