10 iemesli, kādēļ būtu jāiet svētceļojumos uz Aglonu!

1. Svētceļojumi uz Aglonu ir Latvijas garīgās atmodas atslēga.

Kad 80-to gadu beigās, vēl nelegāli cilvēki devās uz Aglonu, svētcēļojumi tika saistīti ar Latvijas neatkarības atgūšanu. Tomēr cilvēka vislielākā atkarība ir grēks. Mūsdienās, kad mūsu mazā valsts tiek pārpludināta ar grēku ideoloģiju caur medijiem un citos veidos, kad jaunieši ir zaudējuši orientierus savā dzīvē, tad ir svarīgi garīgi atjaunoties. Šie svētcēļojumi augusta mēneša pirmajās divās nedēļās ir lielākā garīgā kustība Latvijā ar 3000 - 4000 cilvēku vienlaicīgu pārvietošanos. Ja skatāmies plašākā kontekstā, tad visās reliģijās ir klātesoši svētceļojuma elementi. Piemēram, islamā katram musulmanim vismaz reizi dzīvē ir jāveic "hadža" - svētceļojums uz Meku. Mūsu "Meka" ir debesis, uz kurām mēs svētceļojam ikdienā, visu dzīvi, un svētceļojumi uz sanktuārijiem ir kā simbols šim mūsu ikdienas svētceļojumam kopā ar Jēzu.

2. Svētceļojums ir iespēja neformālā gaisotnē iepazīt Baznīcu, garīdzniekus, pieiet pie grēksūdzes. Daudziem Latvijā ir radies nepareizs, izkropļots priekšstats par Dievu, Baznīcu, ticību un kristietību. Varbūt ir vērts pamēģināt un atbrīvoties no šiem steriotipiem un autentiski izbaudīt, ko nozīmē ticēt.

3. Sagatavoties kristības vai citiem sakramentiem. Daudzās grupās tiek piedāvāta iespēja intensīvā veidā sagatavoties kristībām un pirmajai Svētajai Komūnijai (iesvētei). Labs veids, kad to izdarīt.4. Svētceļojums ir ekskluzīva iespēja atklāt savu aicinājumu dzīvē, Baznīcā, kalpošanā. Varbūt tieši pēc svētceļojuma es sapratīšu, ka man jādodas studēt uz Rīgas Garīgo Semināru, lai kļūtu par katoļu priesteri, vai jādodas uz klosteri. Bet svētceļojums ir arī labs laiks, lai saprastu, vai cilvēks, ar kuru draudzējos var būt man labs dzīvesbiedrs uz mūžu laulības dzīvē.

5. Svētceļojums ir arī laba iespēja evaņģelizācijai. Mēs liecinām par Dievu. Nu jau visi cilvēki Latvijā zina, kas tie ir par cilvēkiem, kuri augusta sākumā soļo pa Latvijas skaistajiem ceļiem. Mēs liecinām par Dieva mīlestību.

6. Mēs arī gandarām par saviem grēkiem. Mēs nevaram izpirkt savus grēkus, jo tos ir izpircis pie krusta mūsu Kungs un Pestītājs Jēzus Kristus. Tomēr ir svarīga mūsu līdzdalība un atbilde uz šo Viņa mīlestību.

7. Svētceļojums ir arī laba iespēja sagatavot savu sirdi šiem Aglonas svētkiem. Var protams ierasties ar autobusu vai vieglo automašīnu, bet tie, kas jau ir gājuši svētceļojumā ar kājām, zina, ko nozīmē, kad Aglonā ienāc ar kājām. Tas ir pavisam kas cits. Var pievienoties kaut vai pēdējās dienās, lai mazliet izbaudītu ko tas nozīmē.

8. Tīri laicīgi - mēs uzlabojam savu veselību. Svaigs gaiss, "eko" pārtika, nakšņošana dabā, cilvēku viesmīlība. Tas viss dod pozitīvu lādiņu pat visam nākamajam gadam.

9. Ekumēniskais aspekts. Daudzi jautā: "Vai nekatoļi, nekristieši vai citu reliģiju piederīgie arī var iet svētceļojumā?" Protams. Ja tikai esam gatavi respektēt svēceļojuma kristīgo, katolisko raksturu un būt gatavi iekļauties grupā un respektēt visu, kas notiek svētceļojumā - lūdzu. Pie tam, tālākie svētceļnieki iet caur apgabaliem, kur vairākums ir luterāņu vai citu ticību piekritēji, līdz ar to sanāk arī tikties ar dažādu konfesiju cilvēkiem ceļā.

10. Mariāniskais aspekts. Tieši svētceļojums palīdz labāk izprast Jaunavas Marijas godināšanu Katoļu Baznīcā, kas daudziem ir klupšanas akmens un sagādā grūtības. Katoļi nepielūdz Mariju, bet caur Viņas godināšanu pareizi izprot un izdzīvo Jēzus Kristus dievišķās un cilvēciskās dabas hipostātisko vienību.

Tiksimies Aglonā!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru