Kas ir jāņem vērā piesakot draudzē kristības, iesvētības, laulības un bēres. Praktiski padomi.

Kristības un ‘Iesvētības’ (Pirmā Svētā Komūnija)

Bērni līdz 7 gadu vecumam Kristības sakramentu saņem bez apmācībām. Uz kristībām ir jāpiesakās pēc iespējas agrāk, vecākiem ir jānorunā tikšanās ar garīdznieku. Krustvecākiem (vismaz vienam) jābūt katoļiem, kas iepazinušies ar ticības patiesībām. Ja vecāki ir katoļi, bet nav laulāti un dzīvo kopā tad bērniņu mēs kristām, bet vecākiem ir jāapņemas bērnus audzināt katoliskajā ticībā un šis jautājums drīzākā laikā jācenšas nokārtot (ja nav šķēršļu). Ja tiek nests kristīt otrs bērniņš, bet šis solījums nav pildīts, tad Baznīcai ir tiesības otra bērniņa kristību atteikt, jo Baznīca vēlas garantiju, ka noristītajam bērna būs nodrošināta reliģiskā audzināšana Dieva svētītā ģimenē.

Ja bērnam ir vairāk par 7 gadiem, tad ir jānāk uz nodarbībām ticības pamatu apgūšanai. Bērniem ir jāapmeklē Svētdienas skola, bet pieaugušajiem ticības mācības nodarbības.

Krustiņu, sveci, katehismu un citas kristībām vajadzīgās lietas var iegādāties baznīcas grāmatu galdā vai kur citur.

Bērni un pieaugušie, kas ir iepriekš pieteikušies un sagatavojušies Iestiprināšanas sakramentam, to var saņemt Vasarsvētku dienā, vai citā dienā, kad draudzi apmeklē bīskaps., jo parasti iestiprināšanas sakramentu sniedz bīskaps. Priesteris arī var sniegt šo sakramentu tad, ja viņu tam ir deleģējis bīskaps vai cilvēka nāves briesmu gadījumā. Iestiprināšanas zīmes savlaicīgi jāpaņem pie draudzes prāvesta.

Gatavojoties laulībām

♦ Jāpiesakās 6 mēnešus iepriekš pie priestera.
♦ Jāsatiekas ar priesteri, lai pārrunātu par laulību.
♦ Jāapmeklē ticības mācības kursa nodarbības, ja nav kristīti vai iesvētīti,
♦ Jāapmeklē Saderināto un iemīlējušos tikšanās kursus. Pieteikšanās:
http://www.laulatiem.lv

Slimnieku sakraments

Ja kāds no jūsu tuviniekiem ir smagi saslimis, tad aiciniet priesteri, lai slimnieks caur slimnieku sakramentu varētu saņemt nepieciešamās Dieva žēlastības. Neatlieciet to uz vēlāku laiku, jo, esot smagi slimiem, veselības stāvoklis var neparedzēti ātri pasliktināties tā, ka saņemt sakramentus kļūst sarežģīti. Priesterim var zvanīt jebkurā diennakts laikā.

Kristīgas bēres

Rīkojiet kristīgas bēres! Tas parāda godu mirušajam (-ai), kā arī visai Jūsu ģimenei. Kad priesteris piedalās bēres, viņš ir vienīgais bēru vadītājs. Izvadot ticīgos ar priesteri, laicīgie pavadītāji nevar ņemt aktīvu dalību.

Svētās Mises aizlūgumi

Aizlūgumu par mirušajiem (Sv. Misi) var pieteikt gan bēru dienā, gan arī vēlāk. Ir skaista tradīcija, ka atceramies mirušos viņu gada dienā. Atceres sv. Misē piedalās visa ģimene un tās laikā aizdedz sveces, kuras var iegādāties grāmatu galdā pirms dievkalpojuma. Tāpat ir laba tradīcija pasūtīt aizlūgumu par cilvēka garīgo un laicīgo labklājību, jubilejām un svinībām. Uzmeklējiet priesteri sakristijā pēc Sv. Mises. Svēto Misi var lūgt svinēt arī par dzīvajiem un dažādās dzīves situācijās. Parasti par šo aizlūgumu ticīgie sniedz ziedojumu priesterim, kas nozīmē, ka ticīgais piedalās garīdznieka uzturēšanā, balstoties uz 5 Baznīcas bausli un evaņģēliskiem norādījumiem. Tomēr arī bez ziedojuma garīdznieks nosvinēs svēto Misi un sniegs citu garīgo palīdzību. Sakramenti Baznīcā netiek tirgoti par naudu, bet ticīgo ziedojumi palīdz Baznīcai uzturēt garīdzniekus un veicināt evaņģelizāciju.

17 comments:

  1. Vai tiešām katoļu ģimenes bērniņa krustvecāki nevar būt laulāti luterāņi?

    AtbildētDzēst
  2. Vai tiešām katoļu ģimenes bērniņa krustvecāki nevar būt luterāņi?

    AtbildētDzēst
  3. Jautājums - ko tad nozīmē būt krustvecākam? Vai tikai skaisti pastāvēt klāt ceremonijas laikā un uzdāvināt dāvanu, vai ko vairāk?

    AtbildētDzēst
  4. Vai tiešām bērnam jāpaliek nekristītam, ja vecāki nepilda solījumu. Pie kā tad ir vainīgs bērns?
    Vai tas nav pretrunā ar pāvesta Franciska teikto, ka tas, ka vecāki nav laulājušies, nevar būt par šķērsli bērna kristīšanai. Arī loģikas trūkst tajā visā. Bērms pieder Dievam nevis vecākiem.

    AtbildētDzēst
  5. Vai tad bērnam ir jāpaliek nekristītam vecāku vainas dēļ, vai tāda ir Dieva griba? Bērns taču pieder Dievam.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sakramenti nekad Baznīcā netika un netiek dalīti ārpus ticīgo kopienas, kas ir Baznīca. Kristība pati par sevi automātiski nenodrošina pestīšanu. Kirstība vienmē rir saistīta ar kopienas ticību.

      Dzēst
  6. Ja vecāki nav laulājušies tādēļ, ka ir kādi lieli šķēršļi tam, tad bērns tiek kristīts. Problēma parādās tajā, ka cilvēki nevēlas sakārtot savu dzīvi, nevēlas radīt bērnam apstākļus, lai viņš augtu kristīgā vidē. Bērns tiek kristīts, bet kristība nepienākas automātiski. Pirmajos gadsimtos kristīja tikai tad, kad bija pārliecība par dzīves izmaiņu, par atgriešanos. Mūsdienās kristības tiek reducētas līdz bērnības svētku vai ģimenes "tusiņa" līmenim. Kad vēl kalpoju pēdejo gadu Latvijā pirms studijām, man 80% gadījumu kristāmā bērna vecāki bija sašutuši par to, ka vēlos viņiem atgādināt par katoļa pienākumu laulāties, nevis dzīvot kopā kā pagāniem. Bieži dzirdēju frāzes: "priesteri, ko jūs jaucaties mūsu privātajā dzīvē. Mēs jums samaksāsim, bet jūs tikai nokristiet, un mēs šķirsimies kā draugi." Gribējās pateikt, bet nepateicu - Dievu nevar nopirkt par naudu.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nebūtu slikti, ja priesteri reizēm to tomēr atklāti pateiktu!

      Dzēst
    2. Lai gan, ja es būtu priesteris, neesmu pārliecināts, ka man pietiktu dūšas un nervu ar visiem izstrīdēties!

      Dzēst
  7. Labdien,man ir radies jautājums! Vai es varu mācīties iesvētības kursus caur internetu, jo es nedzīvoju Latvijā? kur un kā?

    AtbildētDzēst
  8. Vai jums tuvumā nav Romas katoļu draudzes?

    AtbildētDzēst
  9. Vai var saņemt iesvētības sakramentu bez krustvecākiem?

    AtbildētDzēst
  10. Es īsti nezinu tādu iesvētības sakramentu. Ir kristības, iestiprināšanas un pirmā svētā Komūnija

    AtbildētDzēst
  11. Atbilde izsaka visu...

    AtbildētDzēst
  12. Mēs esam sarakstījušies dzimtsarakstu nodaļā un nodzīvojuši kopā jau gandrīz 30 gadus,esam kristīti un viens no mums arī iestiprināts,ja mēs vēlamies salaulāties baznīcā, vai mums arī jāiet ticības mācības kursi?

    AtbildētDzēst
  13. Vai izejot alfas kursu, ko parasti rīko luterāņu baznīcas (vismaz man tā šķiet), ir iespējams iekristīties un iesvētīties katoļos? Vai tomēr ir nepieciešams vēl iet papildus tās 8 nedēļas (tīcības mācības kurss)?

    AtbildētDzēst
  14. Alfas kurss ir veids, kā mēs uzzinām vispārējos kristietības principus, neatkarīgi no konfesijas. Pēc tam ir nepieciešama vel katehēze, lai padziļinātu katoliskās ticības pamatus

    AtbildētDzēst