Gender ideoloģija marksisma dūmakā

Šajā rakstā, izmantojot poļu katoļu laikraksta "Gosc niedzielny" veiktos pētījumus mēģināšu paskaidrot, ko nozīmē, šķietami "nevainīgā" 'gender' ideoloģija.

Tā ir patiešām ir ideoloģija, kuras mērķis ir pārveidot sabiedrisko attiecību formas, par pamatu ņemot to pašu, mums labi zināmo, tikai mazliet piemirsto marksismu. Mērķis ir graut un iznīcināt dabisko ģimenes modeli, un to paveikt, izjaucot robežas starp dzimumiem.

Marksisma pamatlicējs Fridrihs Engels, vienā no savām vissvarīgākajām grāmatām rakstīja: "Vēsturē par vienu no pirmajiem antagonismiem ir jāatzīst antagonisms starp vīrieti un sievieti monogāmiskā laulībā un par pirmo uzspiešanu - vīrieša pārākumu pār sievieti." ("Ģimenes izcelšanās, valsts un privātais īpašums")

Šo domu tālāk attīstīja amerikāņu feministe Shulamith Firestone (1945-2012), kuru atzīst par 'gender' ideoloģijas pamatlicēju. Savā grāmatā "Dzimumu dialektika" viņa sintezē Zigmunda Freida, Kārla Marksa, Fridriha Engelsa un Simone de Beauvoir idejas. Šajā grāmatā viņa uzsver: "Lai likvidētu un ierobežotu ekonomiskās klases ir nepieciešama proletariāta revolūcija, tāpat lai likvidētu dzimumu klases, jeb kārtas ir nepieciešama apspiesto (sieviešu) klases revolūcija, un šai klasei pilnībā ir jāpārņem vara pār reprodukcijas līdzekļiem. Tas nozīmē, ka sievietēm ir ne tikai pilnībā jārīkojas ar savu ķermeni kā īpašumu, bet arī pilnībā jāpārņem kontrole pār visu cilvēka vairošanās un auglīguma sfēru. Viņai ir jākontrolē demogrāfiskā bioloģija un visas sabiedriskās institūcijas, kas ir saistītas ar bērnu radīšanu un audzināšanu." (S. Firestone, M.A. Peters, "Gender, pasaules politiskā un kultūras norma").

Šis fragments skaidri norāda, ka 'gender' ideoloģijas pamatā ir marksisms, sabiedriskās klases cīņas vietā tiek novietota dzimuma cīņa, kurā sieviete ir apspiestā klase, un tās mērķis ir iegūt kontroli pār auglīguma sfēru.

Cīņu par reproduktīvām tiesībām aizsāk Margaret Sanger (1879-1966), kura ir Starptautiskās Ģimenes Plānošanas Federācijas (IPPF) dibinātāja. Sanger uzskata, ka "mātišķība - tā ir reproduktīvā verdzība," no kuras vajag atbrīvot sievietes. "Sieviete ir novājināta ar to, ka tā ir sieva un māte. Vajag atbrīvot sievieti no šīm šausmām, no tās verdzības, kāda ir grūtniecība, dzemdēšana un bērnu audzināšana."

'Gender' ideoloģijas pmatā ir tēze, ka, pat ja mēs nevaram izslēgt bioloģisko dzimumu, tomēr mūsu uzskats par dzimumu ir sabiedrības un kultūras uzspiests mūsu dzīves laikā. S. Firestone savos radikālajos uzskatos postulē un unificē dzimumu un panseksuālismu. Viņas uzskats ir tāds, ka "sociālistiskās revolūcijas mērķis bija ne tikai likvidēt ekonomisko klasu, jeb šķiru privilēģijas, bet pat vispār likvidēt šīs klases kā tādas. Līdzīgi arī feministiksās revolūcijas mērķis ir ne tikai likvidēt vīriešu dzimuma privilēģijas, bet likvidēt pavisam jebkādu dzimumu izpratni. Jebkāda dzimumu izpratne vairs nebūtu kultūras un sabiedriskajā ziņā nepieciešama. Tieši homo, hetero, bi - seksuālisms ir šīs ideoloģijas augļi un sekas un veicinātāji. Reprodukcija vairs netiek saistīta ar dzimumu vai ģimeni. Šajā modelī viss ir iespējams. Arī 'In Vitro' apaugļošanas veicināšana ietilpst šajā pat ideoloģiskajā plāksnē.

Dzimumu kulturālo teoriju aizsācējs ir amerikāņu psihologs un seksologs John Money (1921-2006). Tieši viņš pirmais sāka lietot vādu 'gender', kā apzīmējumu dzimumam, kurš nav saistīts ar bioloģisko dzimumu. Viņš 'gender' definēja kā sabiedrisko lomu, mūsu pašu subjektīvo viedokli par savu vīriķību un sievišķību. Kau arī viņš neizslēdza biloģisko dzimumu, tomēr runāja par "gender role" (loma, kādu uzņemamies).

'Gender' definīciju, kā sabiedriko lomu attīstīja britu socioloģe un feministe Ann Oakley (1944). Pēc viņas uzskatiem, dzimums nav dabiska, bet ir atkarīga no kultūras, kurā notiek socializācija. "Vīrišķība un sievišķība nav "dabiskas substances", bet gan psiholoģiskas un kulturālas sekas, sabiedrisko procesu rezultāts, kurā indivīds iegūst vai nu vīrieša vai sievietes iezīmes".

Arī pazīstamā amerikāņu feministe Judith Butler (1956) cieši saista šo ideoloģiju 'gender' ar homo un trans - seksualitāti. Viņa uzskata, ka eskistē gan bioloģiskais, gan kulturālais dzimums, tomēr kulturālais dzimums neizriet no bioloģiskā, bet rodas no kulturālajiem procesiem. Viņa uzskata, ka nav tikai viens kulturālais dzimums, bet tas var būt ļoti daudzveidīgs un ļoti atkarīgs no audzināšanas bērnībā. Ja mēs bērnībā bērnam "iestāstīsim", ka viņš ir pretējais dzimums, vai homoseksuālis, tad viņš arī šādu lomu dzīves laikā spēlēs, neatkarīgi no sava bioloģiskā dzimuma. Tādējādi veidojās t.s. "performatīvisma" teorija un šo teoriju atzīst un tā iznīcina jebkādas robežas ne tikai starp vīrieša un sievietes bioloģisko dzimumu, bet vienādo lesbiešu, transseksuāļu, biseksuāļu un homoseksuāļu dzimuma izpratni.

Mūsu, kā kristiešu lielākais satraukums ir šīs ideoloģijas mēģinājums graut un iznīcināt ģimeni un mēginājums audzināt bērnus, atrauti no bioloģiskajiem procesiem. Pāvests Jānis Pāvils II šādus mēģinājumus nosauca par antropoloģisko kļūdu. Visi šie grupējumi vēlas iznīcināt "tradicionālās ģimenes tirāniju". Mūsdienu amerikāņu feministe un filozofe Alison Jagger atklāti norāda, ka dzimumu klasu, jeb šķiru revolūcijas mērķis ir iznīcināt ģimeni: "Lai iznīcinātu bioloģisko ģimeni, ir nepieciešams masīvi aktivizēt dažādu seksuālo prasību un vajadzību līmeni. Vīriešu un sieviešu homoseksuālisms, ārlaulības sakari - tas viss liberālajā domāšanas veidā tikai palīdzēs šiem procesiem. Cilvēce beidzot varēs atgriezties pie savas dabiskās, polimorfiskās un perversās seksualitātes."

Mēs varētu teikt - tā ir tikai teorija, kurai nav saiknes ar mūsu dzīvi. Tomēr tas jau reāli notiek. Skandināvijas "aseksuālās" skolas, bērnu dzimšanas reģistri bez dzimumu norādēm, viendzimumu "savienību" atzīšana par likumīgām, reprodukcijas kontrole un abortu "tiesību" popularizēšana, uzskatot tās par cilvēka tiesībām. Tieši tādēļ būsim nomodā, lūgsimies.

No "Gosć Niedzielny" 2014.gada 2.februāra numura materiāliem tulkoja pr. Ilmārs Tolstovs

6 komentāri:

  1. Nav tādas ģenderisma ideoloģijas, nu ko tur var ņemties. Neviens akadēmiski nopietns pētnieks un žurnāls to nav pētījis un secinājis (varam gan uzskatīt, ka tā ir vispasaules konspirācija). Tas vienkārši ir veids, kā zem vienas līnijas palikt visu, kas "man kā kristietim nepatīk". Zem ģenderisma ideoloģijas esmu redzējusi, ka paliek dažādas attiecīgajai personai netīkamas lietas: tolerance pret citas ādas krāsas cilvēkiem, iecietība pret citām reliģijām, attieksme pret homoseksualitāti, aborti, sieviešu tiesības uz darbu un karjeru, kontracepcija, valsts tiesības iejaukties ģimenes lietās (kad sit bērnus vai sievu), u.t.t. Kāpēc Jūs tik ļoti satrauc tas, kā dzīvo citi, ar ko viņi vakaros bučojas un ko mīl, nevis pašam savas iekšējās pasaules izkopšana? Kādēļ tas rūp vairāk kā pedofilija un korupcija līdz saknēm pašam savā katoļu baznīcā? Kāpēc tik ļoti gribas mest ar akmeni citiem, bet ne izmēzt savus staļļus? Ā, un par personārdiem (viņš/viņa) - kā skaidrojat to, ka World Atlas of Language Structures stāsta, ka- 57% no tur attēlotajām valodām NAV DZIMUMNOTEIKTU PERSONVĀRDU. Jā, tas nozīmē tieši to - 259 valodās nav tāda viņš/viņa, ir tikai vārds, kas pasaka, ka tas ir cilvēks. Bet ir valodas, kur, atšķirībā no latviešu valodas, arī "es" un "tu" ir dalīti pa dzimumiem. Tātad, pasaulē "norma" ir patiesībā dzīvot bez tāda viņš/viņa. Bet labāk jau sacelt paniku, nevis pemeklēt informāciju ārpus katoļu avīzes.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ja Jums tik ļoti nepatīk Baznīcas mācība, ko tad Jūs gribat iegūt no katoļu priestera bloga? Ir taču bezgala daudz liberālu un ultraliberālu interneta lapu, kuras lasot, Jums nekāds iekšējs protests neradīsies.

      Dzēst
    2. Medecīnas enciklopēdījā neatradu tādu slimību kā homofobija...

      Dzēst
    3. Ja kādam nav skaidrības, kas tad viņš ir-vīrietis vai sieviete vai kas cits vēl(savās slimīgajās fantazijās vai audzināšanas kļūdu dēļ)),tad ir taču spogulis galu galā, kur detalizēti var pats sevi apskatīt un izpētīt un izdarīt loģiskus secinājumus-protams, ja ir veselais saprāts ..

      Dzēst
  2. Nesaprotu, kā Tolstovs vēl nav piefiksējis, ka jelkāda intelektuāla argumentēšana kreizīkreisās idejas bīdošajiem nenozīmē ABSOLŪTI NEKO! Šī publika uzskata, ka 2+2=5 un basta!! Mūsu iebildumi, ka 2+2=4, ir klaigāšana tuksnesī. Visi normāli cilvēki tāpat zina, ka sieviete ir sieviete un vīrietis ir vīrietis! Tad kādēļ šķiest laiku un nervus "diskusijai" ar minēto publiku?!

    AtbildētDzēst
  3. Šādi raksti ir ļoti nepieciešami, raksts tapis 2014.gadā un toreiz, varbūt arī varēja likties, ka nav tādas gender ideoloģijas, bet 2021.gadā reti vairs kāds tā apgalvotu. Nu jau pēdējie notikumi izgaismojuši kas tas ir par ļaunumu.

    AtbildētDzēst