Žurnālistu ētika un profesionalitāte!

Ilgi domāju, vai savā blogā rakstīt vai nerakstīt par šo lietu. Tomēr nevaru nerakstīt! :) Ļoti cienu Latvijas žurnālistu darbu, augsti to vērtēju. Tomēr, dažreiz paanalizējot intervijas, redzams provinciālisms un ļoti zems izglītības trūkums, īpaši jomās, kas skar reliģijas un ticības jautājumus. Tātad, manā uzmanības lokā nonāca LTV "Panorāmas" ekskluzīvā intervija ar Vatikāna Valsts sekretāru Pjetro Parolinu. Cik man zinams, tad žurnālista etiķete pieprasa, ka, intervējot valstu augstākās amatpersonas, ir jābūt attiecīgā apģērbā. Neņemos spriest par šo jautājumu, bet sižetā mēs visu labi varam redzēt. Un tad nākamais, par žurnālista uzdoto jautājumu, kas skar reliģijas "beigas" pēc 2000 gadiem. Man būtu interesanti uzzināt avotu, no kurienes žurnālists ir smēlies šīs zināšanas, tomēr, tā vien šķiet, ka žurnālists pirms tam ir apmeklējis kādu ezotērikas veikalu vai arī palasījis "New Age" ideoloģisko grāmatu. Arī dokuments "Evangelii gaudium" tiek tulkots kā "Evandželii Gaudium". Es protams ļoti novērtēju, ka žurnālisti Latvijā pievēršas reliģiskajiem tematiem, bet es būtu tikai priecīgs, ja, gatavojot šos sižetus, rūpīgāk tiktu piedomāts par stilu, veidu un saturu, lai parādītu arī cieņu pret ticīgajiem cilvēkiem.

1 komentārs:

  1. Varbūt nevajag gribēt "nolakot" Baznīcas un pasaules saskares brīžus, ko jau tāpat ir par maz. Es domāju tādus brīžus, kur abas puses izklausa viena otras vajadzības, neskaidros jautājumus, cenšas sniegt atbildes. Šeit tā bija. Normāls spriegs dialogs. No pastāvēšanas vienam otram blakus, pozējot fotogrāfijai, nekas nemainīsies. Gribētu teikt, ka cienījamajam kardinālam tika dota neliela jaunās evaņģelizācijas iespēja, ko viņš izmantoja.
    No kurienas ziņas par kristietības baigām? Žurnālists jau teica, ka tas ir viņa augstskolas pasniedzēja uzskats. Labs indikators tam, kādā stāvoklī ir mūsu augstskolu pasniedzēji. Šai ziņai būtu jāaktivizē uz attiecīgu darbību, tādēļ tas, ka žurnālists to iznesa uz āru, ir vairāk labi, nekā slikti. Kardināls sniedza atbildi, izkliedēja maldus, kas puisim bija uz sirds. Neredzu sliktumu.

    Aldis

    AtbildētDzēst