Priesteri! Par ko balsot Saeimas vēlēšanās?


Vatikāna II koncils, par katoļu aktīvu līdzdalību politiskajā un sabiedriskajā dzīvē uzsver, ka "visiem pilsoņiem ir jāatceras savas tiesības un reizē pienākums piedalīties brīvās vēlēšanās, lai veicinātu kopējo labumu. Baznīca ciena un atzinīgi vērtē tos, kuri savus spēkus veltī kalpošanai cilvēkiem un valsts labā uzņemas šos smagos pienākumus" (Gaudium et spes, 75)

Vatikāna II koncila pastorālajā konstitūcijā Gaudium et spes, 31.numurā ir teikts, ka “savu iespēju robežās pilsoņiem ir aktīvi jāpiedalās sabiedriskajā dzīvē. Šī līdzdalība var būt tik dažāda, cik dažādas ir zemes un kultūras. "Slavējamas ir tās tautas, kuru patiesā brīvībā iespējami lielāks skaits pilsoņu iesaistās sabiedriskajās lietās." (KBK 1915). Bet paliek atklāts jautājums, par ko balsot? 

1. Katolim ir tiesības un pienākums piedalīties vēlēšanās.

2. Pirmais pienākums mums ir lūgties, lai Svētā Gara gaisma apgaismo mūsu pašus un arī tos cilvēkus, par kuriem mēs plānojam balsot. 

3. Baznīca aicina rūpīgi iepazīties ar visu partiju priekšvēlēšanas programmām un kārtīgi izpētīt, kādi cilvēki balotējas attiecīgajā vēlēšanu apgabalā. Ir svarīgi atcerēties, ko šī partija vai tās pārstāvētie cilvēki ir darījuši vai nedarījuši pēdējo gadu laikā. Balstoties uz šo pieredzi, izvēlēties sarakstu, kura programma un darbība ir visatbilstošākā Bībeles un Baznīcas dotajai mācībai. No savas puses varu teikt, ka ir divas partijas, kuru programmas un rīcība ir klajā pretrunā Katoliskās Baznīcas mācībai un es neiesaku par tām balsot. Tās ir "Progresīvie" un "Attīstībai Par". 

4. Kad esam izvēlējušies partiju, par kuru balsot ir ļoti būtiski apdomīgi un mērķtiecīgi izsvītrot no dotā saraksta tos cilvēkus, kuru pārliecība un darbība neatbilst Svēto Rakstu un Baznīcas mācībai, savukārt, tos, kuru pārliecība un darbība atbilst iepriekšminētajiem kritērijiem, atbalstām, pievelkot krustiņu.

5. Jāatceras, ka mūsu izvēlei ir liels iespaids uz mūsu dzīvi nākotnē un tādēļ ir svarīgi savu izvēli izdarīt apdomīgi un ar lielu atbildības sajūtu.

6. Savukārt ievēlētajiem deputātiem ir jāatceras, ka arī pēc vēlēšanām ir jādzīvo atbilstoši savai sirdsapziņai un nekāda partijas disciplīna nevar likt balsot pretēji katra pārliecībai. Ja tas tā notiek, deputāta pienākums ir par to runāt.

pr. Ilmārs Tolstovs

9 komentāri:

  1. Varētu lūgt izvērstāku komentāru, kāpēc konkrēto partiju programmas (kuras sadaļas, kuras tēmas) ir pretrunā katolicismam?
    Sanāk, ka visas pārējās partiju programmas ir saskaņā ar Baznīcas mācību? Vai arī jāsaprot, ka balsot par ZZS ir mazāks ļaunums kā par "Progresīvajiem" vai "Par"?

    AtbildētDzēst
  2. Piekrītu. Un Tramps ir labākais prezidents ASV vēsturē, jo cieši iestājas pret abortiem.

    Bet vispār jau Katoliskās Baznīcas mācība ir bišķi plašāka...

    AtbildētDzēst
  3. Tā arī nepateica, kāpēc. Gļēvulis. Ja esi pret cilvēku vienlīdzību, par aizspriedumiem, diskrimināciju un seksuālās vardarbības pret bērniem piesegšanu, tā arī vajag atzīties...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ļoti tendenciozs komentārs, Mozaļevska kungs. Ne visiem ir pieņemamas viendzimuma laulības (vai partnerattiecību reģistrācija), un tas nebūt nenozīmē būt pret cilvēku vienlīdzību un būt par aizspriedumiem.

      Domāju, ka Jums ir zināms teiciens "В семье не без урода". Tas par to atsauci uz seksuālajiem noziegumiem. Attiecināt to uz visu Baznīcu nozīmē spert gulošajam un ignorēt visu to labo, ko Baznīca ir darījusi un dara (pat ja Jūs personīgi Dievam un Baznīcas mācībai neticat).

      Vienīgais, kas šai rakstā mani mulsina, ir homo jautājuma netieša pasludināšana par centrālo jautājumu partijas izvēlē.

      Dzēst
    2. Principā tas ir cilvēka personīgais viedoklis, uz kuru viņam ir tiesības, un par kuru nav jātaisnojas. Vismaz tā notiek patiesi demokrātiskā sabiedrībā...
      Savukārt manā skatījumā diskriminācija ir tādām attiecībām, kuras nav auglīgas, no valsts puses piešķirt tādas pašas tiesības kā auglīgām attiecībām.

      Dzēst
  4. pr. Ilmàr, vai nebùtu bijis godpràtigi paskaidrot, kapèc Tu aicini nebalsot par sim divàm partijàm? Kuri ir tie punkti, kas ir pret Bibeles màcibu? Rùpes par cilvéku? Veselibas aizsardziba? Ciena pret tuvàko? Rupes par vàjajiem?

    AtbildētDzēst
  5. Diemzel, nekadi argumenti pret tiem partiem nav piedavati tik svariga un ietekmiga bloga.

    AtbildētDzēst
  6. Attīstībai/Par!

    Vai, jūsuprāt, obligātās izglītības programmās būtu jāiekļauj kristīgo vērtību apguve? - Nē
    Vai piekrītat, ka azartspēlēm ir negatīva ietekme uz sabiedrību, un vai esat gatavi aizliegt azartspēļu pieejamību apdzīvotās vietās? - Nē
    Vai atbalstāt svētdienu kā vispārēju brīvdienu, slēdzot veikalus un citas darba vietas, kuru darbība nav neatliekama? - Nē
    Vai piekrītat, ka dzīvība sākas no ieņemšanas brīža? - Nē

    AtbildētDzēst
  7. Šeit vēl daži argumenti - ja partija kopā ar partneriem priekšvēlēšanu cīņā izmanto neētisku manipulāciju ar statistiku, tas jau vien kaut ko parāda par cilvēkiem, kas mērķa vārdā spēj rīkoties tā kā rīkojas https://ej.uz/pusaudzu_grutnieciba

    AtbildētDzēst