Par "Aizliegto paņēmienu"

Dzelzs jākaļ kamēr karsta. Kamēr es vēl gatavoju savas detalizētās pārdomas par Latvijas "pētnieciskās žurnālistikas" morāli un ētiku, tikmēr publicēju 9.janvāra LTV raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" viena no upuriem, Rīgas dekāna, pr. Edgara Cakula viedokli

Par raidījuma „Aizliegtais paņēmiens“ sižetu

Šis ieraksts ir atklāta vēstule raidījuma „Aizliegtais paņēmiens“ veidotājiem un arī skatītājiem. Nesen tika publiskots kārtējais šī raidījuma sižets, kurā vairāku Latvijas kristīgo konfesiju garīdznieki, tai skaitā arī es, tika apzināti provocēti. Kāds fiktīvs pāris vēlējās panākt laulību noslēgšanu steidzamības kārtā, savu vēlmi pamatojot ar to, ka viņi pārceļas dzīvot uz ārzemēm, bez nodoma tuvākajā laikā atgriezties dzimtenē. Vairumā gadījumu pāra sarunas ar priesteriem un mācītājiem tika filmētas ar slēpto kameru, iegūtos videomateriālus publiskojot raidījuma gaitā.

Es nezinu, kādi argumenti tika izmantoti pārējo garīdznieku pārliecināšanai, taču es labi atceros mūsu sarunas sākumu, kuru, diemžēl, raidījums neatainoja. Jaunie, visnotaļ simpātiskie cilvēki bija ļoti uzstājīgi un labi sagatavoti. Viņi teica, ka pēc divām nedēļām pārceļas uz Amerikas Savienotajām Valstīm un vēlas jauno dzīvi balstīt uz kristīgiem pamatiem. Jautāju, kāpēc viņi nāk uz katoļu baznīcu. Izrādās, ka ģimenei esot dziļas katoliskās saknes, taču, neraugoties uz to, līdz šim viņi nav tikuši pat nokristīti. Šādā situācijā, ņemot vērā skarbo padomju perioda mantojumu, tik tiešām varēja nonākt daudzi mani vienaudži, tāpēc viņu labais, lai arī sasteigtais nodoms, gluži dabiski izraisīja cieņu. Nav noslēpums, ka daudzi mūsu tautieši valstī esošās sarežģītās situācijas dēļ izvēlas pamest dzimteni. Formalitāšu kārtošana emigrācijas procesā ir ļoti sarežģīta un aizņem daudz laika, tādēļ likās saprotams, ka Baznīcas lietas tika atliktas uz pēdējo brīdi. Tomēr piedāvāju arī citu risinājumu, proti, saņemt nepieciešamos sakramentus jaunajā mītnes zemē, jo ASV katoļu Baznīca ir visvairāk pārstāvētā kristīgā konfesija, līdz ar to viņiem nebūtu grūti iekļauties kādā no vietējām katoļu draudzēm. Taču arī šim argumentam bija labi sagatavots un pārdomāts pretarguments. Izrādas, ka jaunā ģimene savu ligzdiņu ir iecerējuši vīt Jutas štatā, un Soltleiksitija, kā zināms, ir mormoņu pilsēta.

Kanonisko tiesību kodeksa 1058 paragrāfs saka: „Visi, kuriem likums to neaizliedz, var noslēgt laulību.“ Ņemot vērā to, ka maniem jaunajiem draugiem nebija kanonisko šķēršļu laulības noslēgšanai, ko viņi skaidri apliecināja, es nolēmu izrādīt sapratni un nākt viņiem pretī. Tika pieņemts lēmums veikt maksimāli kvalitatīvu iepriekšējo sagatavošanos kristības un laulības sakramenta saņemšanai, un tālāku formāciju nodrošināt attālināti, turklāt, ne tikai „iedodot izlasīt grāmatu“, bet izmantojot arī modernākus saziņas līdzekļus. Turklāt Soltleiksitijā bez mormoņiem ir arī daudz katoļu. Vietējā diecēzē ir gandrīz 50 draudzes, starp kurām nebūtu grūti atrast savējo un integrēties tajā. Taču, nelaimīgā kārtā nekam no iepriekš minētā nebija lemts īstenoties jums labi zināma iemesla dēļ...

Raidījuma sižets vēl bija ēterā, kad es saņēmu dažas uzmundrinošas īsziņas no maniem draugiem un paziņām. Kāds no viņiem uzsvēra, ka izmantotās metodes ļoti atgādina padomju laika praksi, kad tā sauktās „čekas“ aģenti izspiegoja un centās diskreditēt priesterus. Man atausa atmiņā gadījums, kad pirms pāris gadiem Pļaviņu katoļu dievnamā ienāca noziedznieki, kuri izlikās, ka grib runāt par bērna kristīšanu. Toreiz tika piekauts priesteris un izlaupīts dievnams. Protams, mūsu gadījumā nodarījuma smagums nav tik liels un nav arī krimināli sodāms, taču metodes ir vienlīdz nekrietnas abās situācijās. Morāli nav attaisnojama apzināta melošana, turklāt saistīta ar svētdarbībām. Es nezinu, kas bija abi eksperimenta galvenie varoņi, pieļauju, ka viņi ir žurnālisti, jo, atbilstoši patreizējai likumdošanai tikai žurnālisti drīkst izmantot slēpto kameru kāda konkrēta pētījuma veikšanai. Taču man šķiet, ka viņi nav šī vārda cienīgi. Viņiem būtu jāapsver iespēja pārkvalificēties par aktieriem, jo tas viņiem noteikti padotos labāk.

Es neturu uz viņiem ļaunu prātu, par spīti iekšējam rūgtumam, kurš noteikti pēc pāris dienām pazudīs. Šaubos, vai kāds gribētu nonākt līdzīgā situācijā, jo tīri cilvēciski tas nav patīkami. Tādēļ es pievienojos raidījumā publicētajiem kāda luterāņu mācītāja sirsnīgajiem vārdiem, kurš novēlēja „jaunajam pārim“ Dieva svētību. Tāpat ceru, ka viņu pūles divu mēnešu garumā cenšoties „atmaskot“ iejūtību, ir tikušas pienācīgi atalgotas, jo strādnieks ir savas algas cienīgs!

http://www.trisvieniba.lv/pravesta-blogs?9

17 comments:

  1. Aizliegtā paņēmiena veidotāji jau pasen ir pārkāpuši žurnālistikas un ētikas normas. Tur nav vērts ņemt par pilnu. Lai visiem laba veselība!

    AtbildētDzēst
  2. Nosktaījos raidījumu, un visā tā laikā bija tāda kņudinoša un neērta sajūta, kā tas ir pie provokācijām- ka tik priesteri "neiebrauc auzās".Un temats slidens- ja būsi pretimnākošs un atvērts, tad par to tiksi publiksi pērts, ja būsi monolīts kā klints baznīcas uzstādījumos par laulības noslēgšanu- tad varbūt no baznīcas aizraidīsi nākotnē dedzīgus kristiešus... Jebkurai lietai ir izņēmumi, arī šādiem ekstremāliem gadījumiem, pat zinātnē ir pieļaujami izņēmumi. Kas te slikts?? Vai TV meklē peramos - šajā gadījumā priesterus. Visu cieņu viņiem, kuri nopūlas Kunga druvā.Lai Dievs svētī!

    AtbildētDzēst
  3. Jā,arī man radās nelāga sajūta šo skatoties,pie tam atcerējos,kā Ilze Nagla kādreiz ekrānā "pratināja""visu konfesiju bīskapus,metropolītus,arhibīskapus,lai uzzinātu,no kādiem līdzekļiem šie Cilvēki pārtiek...Visam taču ir savas robežas,kas būtu jāievēro arī Bojāra kungam,kā šī raidījuma galvenajam atbildīgajam.Demokrātija nav visatļautība...

    AtbildētDzēst
  4. nu nepārspīlē kundziņ. skaidri parādīja ka visu var pārkāpt arī jūsu "augšas" līmenī. tajā pat laikā brīvdienās sprediķosiet cik slikti ir citi kas grēko un pārkāpj dieva gribu..

    AtbildētDzēst
  5. Rūgtums man ātri pazudīs bet tie, kas uzdrošinājās mani pārbaudīt, vēl saņems pēc nopelniem! Ļoti kristīgām vērtībām atbilstoša nostāja.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Daži publiski izrāda savu izpratnes trūkumu un nezināšanu. Priestera teiktais drīzāk ir attiecināms uz principu "Lūdziet par tiem, kas jūs ienīst un svētījiet tos, kas jūs vajā un apmelo!"

      Dzēst
    2. Vai uzskatat, ka tieši Jums ir pilnīgas zināšanas par kristīgām vērtībām? Padalīsieties, esmu mūžīgos meklējumos!

      Dzēst
  6. Labāk nokomentējiet "brīvprātīgos ziedojumus", kurus baznīckungi no galvas zin, cik par kristīšanu, cik par laulāšanos, utt.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Brīvtprātīgo ziedojumu apmērs ir plebeju galvās, lai nepārmaksātu - maksā kaut trīs centus, un viss notiks, vienīgi gribētos zināt, cik jāmaksā, tāpat, kā dakteriem. Vari pat nemaksāt nemaz, ja nav nekā. Un uzzinot, cik maksā citi vari maksāt par piecīti vairāk, lai būtu kruts, vai tikpat, lai nebūtu nīkulis.

      Dzēst
    2. Apzināta provokācija ar mērķi nomelnot pretēju uzskatu paudējus - cita komentāra par šo sižetu nevar būt!

      Dzēst
  7. Es no savas puses varu piebilst, ka Soltleiksitijā, pavisam netālu no mormoņu kvartāla un tās pašas South Temple ielas malā atrodas Sv. Magdalēnas romas katoļu katedrāle. Pirms dažiem mēnešiem piedalījos tur Svētajā Misē.
    Šeit katedrāles mājas lapa: http://www.utcotm.org/

    AtbildētDzēst
  8. Es dažreiz skatos raidījumu "Aizliegtais paņēmiens",bet,kad žurnālisti sāk filmēt ar slēpto kameru,pārslēdzu,jo sajūta tāda,it ka pats būtu izvārtījies dubļos.Tā bij sižetā ar dr.Švekli,tā arī ar katoļu priesteriem u.c.Pretīgi..Žurnālistiem visi līdzekļi attaisno mērķi.

    AtbildētDzēst
  9. Dažreiz skatos šo raidījumu,bet,kad notiek filmēšana ar slēpto kameru,pārslēdzu,jo sajūta tāda - it kā pats būtu izvārtījies dubļos.Tā bij sižetā ar dr.Švekli,ar katoļu priesteriem,tāpat arī citā raidījumā,kur žurnālisti stāstīja par pareizticīgo mācītāju Latgalē,kurš izrakstīja izziņas,lai cilvēki no pierobežas,varētu braukāt uz Krieviju.Žurnālistiem visi līdzekļi attaisno mērķi.

    AtbildētDzēst
  10. Ļoti skumji, ka lūgšanu nedēļas par kristiešu vienotību priekšvakarā tiek veidoti tādi raidījumi, kuru sākumā jau atklāti tiek apšaubīta kristīgo vērtību nozīme un kuros kāda kristiešu konfesija tiek publiski pazemota bezmazvai kā "pērkama" un pārējās konfesijas - provocētas, lai par tām "pierādītu" to pašu. Kā saņemties, lai tāda ārprāta taisītājus neaprunātu un ļauni nenosodītu savā sirdī? Kur atrast spēku šīs sāpes par brāļiem Kristū un galīgi nepamatoto lepnumu (jo galvā sakapis, ka manas konfesijas ļaudis taču it kā parādīja sevi krietni labākā gaismā) atdot Dievam? Kā neieslīgt pašapmānā: "Paldies, Kungs, ka neesmu tāds kā tie!" kad kārdinājums ir ŠĀDOS apmēros?

    AtbildētDzēst
  11. AP tikai larada to, kada ir realitate. Vai saja raidijuma vai citos. Pa lielam patik redzet ka poeker parkapumos citus, ja kritize mus....ai, ai, ai......mieru un pazemibu.

    AtbildētDzēst
  12. 1. Uzbrukuma mērķis, lai baznīcas noslēdzas un Jēzus Kristības žēlastību aizstāj ar stingriem rāmjiem. Tas ir primārais mērķis - nomelnot žēlastību un iebiedēt mācītājus, kuri izrādīja žēlastību. Tas nozīmē, ka vajag vēl vairāk žēlastību, jo arī es neticēju Jēzum, mani krisītīja, iesvētīja, salaulāja un tagad ticu miroņu augšāmceļšanai un mūžīgai dzīvei.

    2. "Slikta" reklāma arī ir laba reklāma, vairāk šādu raidījumu. Baznīcas izturēja pārbaudījumu. Slava Kristum par šādu raidījumu

    3. Cauri visam raidījumam, patiesība par Dievu un Viņa laulības derību tika pasludināta skaidri pasaulei un kādam varbūt lika aizdomāties, vairāk šādu raidījumu.

    4. Milzīga manipulācija. Īpaši ar nedzimuša bērna tēmu, kas old shool (vecās skolas) mācītājiem ir nu - ārlaulībā dzimis bērns pirms 50-80 gadiem bija ne visai pozitīvi. Tas parāda kā vērtē dzīvību raidījuma veidotāji

    5 Milzīga manipulācija.

    6. Un prieks, ka katoļu mācītājiem nauda bija - vienalga, vēlreiz, ja ienaidnieks grib, lai baznīca tiek iebiedēta un uzliek vēl vairāk rāmju, kursu, jādara pretēji, jo cilvēks pasaka - JĀ kristībai, viņš izvēli ir izdarījis un Svētais Gars paveiks savu darbu labāk kā visi kursi.

    AtbildētDzēst
  13. Aizliegts publicēt informāciju, kura aizskar fizisko un juridisko personu godu un cieņu un ceļ tam neslavu.

    AtbildētDzēst