Nemainīgā Baznīca un mainīgā sabiedrība

Laikam tā ir, ka blogs ir vieta kur var izteikt savu viedokli. To tad arī šobrīd vēlos darīt. Tuvojas jaunais 2015.gads. Kāds bija iepriekšējais un kāds būs nākamais? Visi esam neziņas priekšā, jo nezināmais mazliet biedē. Bet zinām, ka kosmiskajā un vēsturiskajā laikā ir ienācis Jēzus Kristus, līdz ar to, tas ir kļuvis par katra no mums un mūsu visu pestīšanas laiku. Mūsu dzīve ir Dieva rokās.

Šī gada nogalē ir notikušas izmaiņas arī informatīvajā telpā. Nākamajā gadā vairs neiznāks žurnāls "Katoļu Dzeive" un arī LTV1 kanālā nebūs redzams raidījums "Vertikāle". Tie ir skumji fakti. Arī citu kristīgo izdevumu tirāžas krīt. Mazāk kļūst arī abonentu Latvijas Pastā. Tomēr tieši šī gada nogalē, gan testa režīmā sāk skanēt Radio Marija Latvija, kas cerams, nākamgad "uzņems apgriezienus". Mani šokē un skumdina fakts, cik gan vienaldzīgi Baznīca Latvijā uzņem šos faktus un ar cik gan vieglu roku daudzu draudžu prāvesti atsakās no kristīgās literatūras un preses popularizēšanas. Bet tas tad būtu atsevišķs stāsts.

Pāvests Benedikts XVI savā laikā internetu nosauca par sesto, digitālo kontinentu, kuram ir ļoti nepieciešams sludināt Dieva Vārdu. Ja lūkojamies uz Vatikānu, tad redzam, ka Baznīcas "sirds" izmanto vismodernākās digitalās, audio-vizuālās u.c tehnoloģijas. Pāvests nebaidās rakstīt Twitterī, u.t.t. Ir redzams, ka sabiedrība strauji mainās un arī Baznīcai Latvijā ir jādomā, kā nemainīgo Patiesību par Dievu pasniegt, prezentēt, sludināt šī laikmeta cilvēkam, atbilstoši viņa uztveres un domāšanas veidam. Varam uzdot sev jautājumu - cik katoļu draudzēm Latvijā ir modernas un šim laikam atbilstošas interneta mājas lapas, kurās var atrast precīzu un skaidru informāciju par draudzes dzīvi? Sabiedrībā notiek straujas izmaiņas, nu jau ne pa gadiem, bet pa "minūtēm". Bet mēs, Baznīca, bieži vien vēl vēlamies dzīvot "ulmaņlaikos" un cerēt, ka ar tādām pat evaņģelizācijas metodēm spēsim aizsniegt cilvēku sirdis. Tradīcija ir svarīga un tai ir īpaša loma Dievišķās Atklāsmes tālāknodošanā. Tomēr ir atšķirība starp Tradīciju un "tradīcijiņām", pie kurām spītīgi turamies, bet kuras ir morāli un fiziski novecojušas un kļūst par traucēkļiem Labās Vēsts sludināšanā mūsdienu cilvēkiem. Jā, savā laikā šīs "tradīcijas" bija svarīgas un efektīvas Dieva Vārda pasludināšanā. Bet šodien tie paši veidi un metodes var kļūt par šķēršļiem vai būt ļoti neefektīvas. Padomāsim par to, un nākamajā gadā būsim atvērti jaunajiem izaicinajumiem un nebaidīsimies sludināt Evaņģēlija patiesību, atbilstoši 2015 gada sabiedrības uztveres spējām.

2 komentāri:

  1. Jebkurš, kas daudzmaz orientējas Benedikta 16.-tā atstātajā bagātajā garīgajā mantojumā, piekritīs, ka emeritētajam pāvestam būtisks šķita nevis "baznīcas solu deldētāju" (citāts no viņa sprediķa Vācijas apmeklējuma laikā) SKAITS, bet gan ticīgo un ticības KVALITĀTE. Šādu kvalitāti iespējams sasniegt, smagi garīgi strādājot ar sevi, nesot ikdienas krustu un, protams, ne bez Dieva žēlastības. Šādu kvalitāti nekad nespēs sniegt teoloģiskā popkultūra.
    Ļoti bēdīgi būtu, ja mēs degradētai sabiedrībai "atbilstoši tās uztveres spējām" piedāvātu "trallallā - heijā, Dievs" veida teoloģisko kiču. Šaubos, vai no šādi evaņģelizētiem kristiešiem radīsies tādi svēti mocekļi un apliecinātāji, kādi bija vecajā Eiropā un mūsdienās - Tuvajos Austrumos.
    Vienlaikus atzīstu, ka arī pats esmu ļoti tālu no augšminētā ideāla.

    AtbildētDzēst
  2. Manuprāt runa ir par televīziju, radio, avīzēm un internetu, un sniegto informāciju, kur Baznīcas viedokļa gandrīz nav. Nez kāpēc Mozaīkas aktivitātes visu laiku tiek atspoguļotas dažādos medijos, protestējot pret to, kas viņiem nepatīk. Tā puse brīvi izmanto medijus savu uzskatu popularizēšanai. Kad runā un propagandē Baznīcu aizvainojošas tēmas, pretī ir gandrīz klusums. Vasarā nāk virsū praids, bet kā kristieši rīkosies, vai atkal klusēs, cik noprotams ļoti lielajā pasākumā, neviens pagaidām neizprot.

    AtbildētDzēst