Vai tiešām Norvēģijas katoļi krāpjas?

Nesen Latvijas plašsaziņas līdzekļos izlasīju rakstu, par Norvēģijas katoļu lielo krāpniecību (http://www.diena.lv/pasaule/norvegijas-katolu-baznica-tiek-tureta-aizdomas-par-miljoniem-lielu-valsts-lidzeklu-izkrapsanu-14089252). Sakarā ar to, ka pats bieži dodos uz Norvēģiju apkalpot katoļticīgos latviešus, kas dzīvo Norvēģijā, vēlos mazliet apgaismot situāciju.

Citāts: "Tiek uzskatīts, ka Oslo bīskapija, kas pārrauga Norvēģijas katoļu baznīcu arhīvus, draudžu sarakstus apzināti papildinājusi ar tūkstošiem fiktīvu locekļu vārdu, tādējādi panākot lielāku valsts finansējumu." Vispirms jāsaka, ka Norvēģijā, līdz pat nesenajam laikam bija valsts oficiālā Baznīca un visi valsts pilsoņi "automātiski" pēc dzimšanas kļuva luterāņi. Luterāņu Baznīca saņēma valsts dotācijas par katru Norvēģijas pilsoni. Pēdējos gados šāda kārtība ir mainīta, tomēr dotācijas sistēma palika iepriekšējā. Līdz nesenajam laikam Katoļu Baznīca Norvēģijā bija neliela, nenozīmīga minoritāte, kurai īpaši nepievērsa uzmanību. Pēdējos gados, pateicoties imigrācijai, īpaši poļu iebraucējiem Katoļu Baznīcas locekļu skaits ir pieckāršojies. Paši norvēģu izcelsmes katoļi ir šokā, jo nu gandrīz visās draudzēs kalpo priesteri no Polijas, Filipīnām, u.t.t. Līdz ar to, ir ļoti grūti uzskaitīt draudžu locekļus, jo piemēram poļu izcelsmes katoļi nokrista savus bērnus Norvēģijā, viņi tiek ierakstīti draudzes reģistrā, bet pēc tam šī ģimene, pastrādājusi dažus mēnešus aizbrauc atpakaļ uz Poliju, neko neziņojot draudzei Norvēģijā.

Citāts: "Šajā laikā Norvēģijas katoļu skaits saskaņā ar atskaitēm gandrīz dubultojies, izaugot no 67 000 2010.gadā līdz 140 000 pērn." Šie dati ir nepilnīgi, jo daudzi katoļi, tai skaitā arī no Latvijas nav oficiāli reģistrēti draudzēs, jo nemitīgi braukā no vienas valsts uz otru.

Noslēgumā varu teikt, ka šis raksts ir kārtējais tendeciozitātes piemērs, kā atspoguļot negatīvi Katoļu Baznīcu, sīkāk neizpētot situāciju un neiedziļinoties problēmas būtībā. Pašā Norvēģijā runā, ka šis gadījums ir arī, diemžēl, valsts "oficiālās Baznīcas" greizsirdības piemērs, jo šīs oficiālās Baznīcas ir tukšas un pat tiek pārdotas Katoļu Baznīcai, savukārt katoļu draudzes ir pārpildītas un svētajās Misēs poļu valodā cilvēki stāv ārā uz ielas. Tomēr, neskatoties uz grūtībām, Katoļu Baznīca Norvēģijā aug, tiek atvērtas katoļu skolas un aicinu visus katoļticīgos no Latvijas uz dievkalpojumiem nākamnedēļ - piektdien, 6.martā Oslo plkst. 16.00, Tonsbergā sestdien un svētdien, 15,.00 Drammenē

4 komentāri:

  1. un kāpēc gan tā nevarētu būt patiesība? ja jau rakstā pieminēts, ka draudzes locekļu vārdi iegūti no telefona grāmatas, šaubos,ka šis spriedums nav pamatots.
    protams, saprotu, gribas savējos aizstāvēt. bet būsim reāli - ne visi kristieši ir tik nevainīgi kā izliekas. varbūt tie nav bīskapa, bīskapijas nodomi, bet gan alkatīgo grāmatvežu, kas tur strādā. atzīstiet taču, ka lielākā daļa grāmatvežu nonāk cietumā. un izskatās, ka šis gadījums nebūs izņēmums.

    AtbildētDzēst
  2. Diez vai Baznīcai būtu jāpievērš uzmanība ikviena, citējot kardinālu Pujātu, "maza, liberāla sunīša vaukšķēšanai".

    AtbildētDzēst
  3. Piekrītu priestera teiktajam! Es dzīvoju Norvēģijā un esmu praktizējioš katolis. Šī gada sākumā Norvēģijas katoļu baznīca nāca klajā ar paziņojumu, ka uzskaites sistēma ir novecojusi un no jauna vēlas apzināt visus katoļticīgos valstī, neatkarīgi no viņu tautības. Tika pieminēts arī iemesls,un tas ir valsts līdzfinasējums. Kā redazam pēdējo reizi tas tika darīts 2010 gadā, un ne tik aktīvi kā šajā reizē. Visās draudzēs bija pieejamas anketas, kā arī reģistrēties varēja caur internetu. Vēl visiem tika lūgts apzināt ap sevi esosos katolticigos, un lūgt viniem reģistrēties. Liela daļa no šiem cilvēkiem nav praktizējoši katoļi un apmeklē baznicu pāris reizes gadā, vai vispār neapmeklē, un nezin pat ticības pamatpatiesības. Tātad reģistrējušies bija daudzi un lūk no kurienes arī pieņēmums par "telefongrāmatu". Pēdējo gadu laikā kataoļu baznīca Norvēģijā atistas ļoti staruji un protams ka iemesls tam ir iebraucēji no dažādām valstīm. Šie skaitļi ir patiesi, un ja šī uzskaite tiktu darīta katru gadu, tad jautājumu nevienam nebūtu, bet te bāc pa peiri ar tik lieliem skaitļiem. Pilnīgi ļoģiski tam visam ir arī sava sekas!!!

    AtbildētDzēst
  4. Piekrītu priestera teiktajam! Es dzīvoju Norvēģijā un esmu praktizējioš katolis. Šī gada sākumā Norvēģijas katoļu baznīca nāca klajā ar paziņojumu, ka uzskaites sistēma ir novecojusi un no jauna vēlas apzināt visus katoļticīgos valstī, neatkarīgi no viņu tautības. Tika pieminēts arī iemesls,un tas ir valsts līdzfinasējums. Kā redazam pēdējo reizi tas tika darīts 2010 gadā, un ne tik aktīvi kā šajā reizē. Visās draudzēs bija pieejamas anketas, kā arī reģistrēties varēja caur internetu. Vēl visiem tika lūgts apzināt ap sevi esosos katolticigos, un lūgt viniem reģistrēties. Liela daļa no šiem cilvēkiem nav praktizējoši katoļi un apmeklē baznicu pāris reizes gadā, vai vispār neapmeklē, un nezin pat ticības pamatpatiesības. Tātad reģistrējušies bija daudzi un lūk no kurienes arī pieņēmums par "telefongrāmatu". Pēdējo gadu laikā kataoļu baznīca Norvēģijā atistas ļoti staruji un protams ka iemesls tam ir iebraucēji no dažādām valstīm. Šie skaitļi ir patiesi, un ja šī uzskaite tiktu darīta katru gadu, tad jautājumu nevienam nebūtu, bet te bāc pa peiri ar tik lieliem skaitļiem. Pilnīgi ļoģiski tam visam ir arī sava sekas!!!

    AtbildētDzēst