Kas ir jāņem vērā piesakot draudzē kristības, iesvētības, laulības un bēres. Praktiski padomi.


Kristības un ‘Iesvētības’ (Pirmā Svētā Komūnija)
Bērni līdz 7 gadu vecumam Kristības sakramentu saņem bez apmācībām (vecākiem līdzi jāņem pases un bērna dzimšanas apliecība). Uz kristībām ir jāpiesakās pēc iespējas agrāk, vecākiem ir jānorunā tikšanās ar garīdznieku. Krustvecākiem (vismaz vienam) jābūt katoļiem, kas iepazinušies ar ticības patiesībām un regulāri apmeklē baznīcu. Ja vecāki ir katoļi, bet nav laulāti un dzīvo kopā tad bērniņu mēs kristām, bet vecākiem ir jāapņemas šis jautājums drīzākā laikā nokārtot (ja nav šķēršļu). Ja tiek nests kristīt otrs bērniņš, bet šis solījums nav pildīts, tad Baznīcai ir tiesības otra bērniņa kristību atteikt, jo Baznīca vēlas garantiju, ka noristītajam bērna būs nodrošināta reliģiskā audzināšana Dieva svētītā ģimenē.
Ja kristību kandidātiem ir vairāk par 7 gadiem, tad ir jānāk uz nodarbībām ticības pamatu apgūšanai. Bērniem ir jāapmeklē Svētdienas skola, bet pieaugušajiem ticības mācības nodarbības.
Krustiņu, sveci, katehismu un citas kristībām vajadzīgās lietas var iegādāties baznīcas grāmatu galdā vai kur citur.
Bērni un pieaugušie, kas ir iepriekš pieteikušies un sagatavojušies Iestiprināšanas sakramentam, to var saņemt Vasarsvētku dienā, vai citā dienā, kad draudzi apmeklē bīskaps., jo parasti iestiprināšanas sakramentu sniedz bīskaps. Iestiprināšanas zīmes savlaicīgi jāpaņem pie draudzes prāvesta.


Gatavojoties laulībām
Jāpiesakās 6 mēnešus iepriekš pie priestera.
Jāsatiekas ar priesteri, lai pārrunātu par laulību.
Jāapmeklē ticības mācības kursa nodarbības, ja nav kristīti vai iesvētīti,
Jāapmeklē Saderināto un iemīlējušos tikšanās kursus. Pieteikšanās:
– Mājas lapa: http://www.laulatiem.lv
Jāapmeklē konsultāciju par Dabīgo ģimenes plānošanu (ir iekļauta Saderināto kursos).
Jāiesniedz Dzimtsarakstu nodaļā visi nepieciešamie dokumenti.
Tiem katoļiem un pareizticīgajiem, kuri jau iepriekš bija precējušies, bet nebija laulājušies baznīcā – iepriekšējās civillaulības šķiršanas apliecība vai tiesas sprieduma noraksts.
Ja iepriekšējās laulības laulātais draugs miris – viņa miršanas apliecība.
Dienu vai divas pirms laulībām ir jāsaņem Izlīgšanas sakraments (grēksūdze) un vai nu pašās laulībās vai pirms tām jāpieņem Sv. Komūnija.

Slimnieku sakraments
Ja kāds no jūsu tuviniekiem ir smagi saslimis, tad aiciniet priesteri, lai slimnieks caur slimnieku sakramentu varētu saņemt nepieciešamās Dieva žēlastības. Neatlieciet to uz vēlāku laiku, jo, esot smagi slimiem, veselības stāvoklis var neparedzēti ātri pasliktināties tā, ka saņemt sakramentus kļūst sarežģīti. Priesterim var zvanīt jebkurā diennakts laikā.

Kristīgas bēres
Rīkojiet kristīgas bēres! Tas parāda godu mirušajam (-ai), kā arī visai Jūsu ģimenei. Kad priesteris piedalās bēres, viņš ir vienīgais bēru vadītājs. Izvadot ticīgos ar priesteri, laicīgie pavadītāji nevar ņemt aktīvu dalību. Vēlams, lai arī muzikālais pavadījums būtu no baznīcas.

SV. MISES INTENCIJAS
Aizlūgumu par mirušajiem (Sv. Misi) var pieteikt gan bēru dienā, gan arī vēlāk. Ir skaista tradīcija, ka atceramies mirušos viņu gada dienā. Atceres Sv. Misē piedalās visa ģimene un tās laikā aizdedz sveces, kuras var iegādāties grāmatu galdā pirms dievkalpojuma. Tāpat ir laba tradīcija pasūtīt aizlūgumu par cilvēka garīgo un laicīgo labklājību, jubilejām un svinībām. Uzmeklējiet priesteri sakristijā pēc Sv. Mises. Svēto Misi var lūgt svinēt arī par dzīvajiem un dažādās dzīves situācijās.

6 komentāri:

  1. Sakiet, lūdzu, vai katoļu baznīcā tā ir vispārpieņemta prakse, ka priesteris prasa konkrētu maksu par to, ka palūdzu aizlūguma Sv.Misi par nesen nomirušo tuvinieku? Pirmo reizi dzīvē sanācis, ko tādu palūgt un šāda prasība godīgi šokēja. Saprotu, ka dievnams jāuztur - ziedoju gan paša dievnama celtniecībai, gan ikmēnesi no ienākumiem, bet tas esot draudzes vajadzībām, nevis aizlūgumiem. Vai tad es neesmu draudzes loceklis un manas vajadzības nav draudzes vajadzības? Un kā aizlūgums var būt maksas pakalpojums? Kā tad ar Kristus vārdiem „Bez maksas esat saņēmuši, bez maksas dodiet!” Faktiski ikmēnesi ziedoju stipri vairāk nekā priesteris paprasīja par aizlūgumu, bet no paša fakta, ka vispār prasa samaksu kļuva pretīgi.

    AtbildētDzēst
  2. Nu vispār es arī nesen redzēju dievnamu, kur ir uzrakstīts - minimālais ziedojums par svēto Misi ir 10 Eiro. No vienas puses tas nav īsti ētiski, bet no otras puses, jāsaprot, ka ziedojot priesterim par svētās Mises svinēšanu, mēs savā veidā samaksājam "algu" priesterim, jo no tā arī viņš ikdienā dzīvo. Un mūs, kā katoļus saista 5 Baznīčas bauslis - tev būs uzturūt Baznīču un tās kalpus. Bert es pats nekad neesmu prasījis un neprasīšu konkrētu summu. Bet tas ir ētikas, nevis Baznīčas disciplīnas jautājums

    AtbildētDzēst
  3. Bet es pazīstu divus priesterus, kas nocelebrēja par aizgājēju Sv.Misi un ne par ko nepieņēma ne vienu centu, ko tiem labprātīgi un no sirds gribēja dot! Tā lūk.

    AtbildētDzēst
  4. Romas Katoliskās Baznīcas pamatlikums - Kanonisko Tiesību Kodekss saka: "Saskaņā ar pārbaudītu Baznīcas ieradumu katrs priesteris, kas celebrē vai koncelebrē Misi, drīkst pieņemt stipendiju (ziedojumu), lai viņš upurētu Misi kāda nodomā. Priesteirem tiek ļoti ieteikts, lai arī bez stipendijas viņi celebrētu Misi kristiešu, īpaši nabadzīgo nodomā." (Can 945) Tātad, priesterim ir tiesības lūgt ziedojumu, tomēr, ja cilvēks ir tik nabadzīgs, ka nevar samaksāt, tad priesterim ir jācelebrē sv. Mise arī bez ziedojuma.

    AtbildētDzēst
  5. Jauki apzināties, ka mums ir tik labi priesteri, kas gatavi celebrēt tāpat :)) Augstākpieminētam gadījumam ar nabadzību nav nekāda sakara.
    Bet paldies par skaidrojumiem. Re nocitēšu vēl kādu skaidrojumu/ aspektu par šādu ziedojumu, kas man tika pateikts: "Pasūtot Sv. Misi kādā nodomā ticīgais pievieno ziedojumu kā savu Sv. Mises upura pienesumu".

    AtbildētDzēst
  6. Lautini ko tad Jūs domājat, ka Priesteri partiekpmo svetā ūdens? Katrs darbs ir atalgojams. Baznīca visi sametas. Bet individuālajām Tev pašam jāmaksā un 10 euro ir normala cena.

    AtbildētDzēst